Lite Historik

Det första sammanträdet för bildande av Borgsjö Hembygdsförening hölls den

1 maj 1927. En intrimstyrelse med ingenjör H Lundberg som ordf. verkade fram tills den första styrelsen bildades. Den nya styrelsen bestod av ordf. inspektor Ernst Westberg, Harprå.

Styrelseledamöter: Fru Ebba Permansson Ede, hemmansägare Helmer Persson Önsta, handlare Jonas Bodin Näset, hemmansägare J.L Hallberg Ö, handlare J.O.Sillerström Ensillre och hemmansägare Anders Andersson Sillre.

Hembygdsföreningen arrenderade ett sju tunnland stort område av prästbostället väster om kyrkan. Det första kontraktet på 47 år tecknades den 28 dec. 1930. Den 26 aug 1929 fick föreningen Jämtkroggården i gåva från Skönviks AB. Manngårdsbyggnaden i två våningar och sex stora rum flyttades till föreningens tomt 1932. De första fem åren hölls hembygdsfesterna i Borgsjöbyns skola. Under tiden iordningsställdes föreningens område och flera byggnader flyttades dit från olika byar i socknen. Vid hembygdsfesten den 9 juli 1933 invigdes hembygdsgården av landshövdingen Wijkman.

1935 flyttades Hedlundska gården från Ånge till området. Vaktmästaren bodde i bottenvåningen och i övre våningen inreddes till vandrarhem. Vandrarhemsverksamheten pågick fram till 1970. 1984 uppfördes en nybyggnad med ett stort kök, med direktförsäljning vid festligheter, samt tre toaletter och två duschrum. Samtidigt iordningställdes Tingshuset med tre rum och toalett på övre våningen samt kök, samlingssal och toalett i bottenvåningen. Dessutom iordningställdes Ede kyrkstallar, två spruthus och Hedlundska gården till vandrarhem så att vandrarhemsverksamheten kunde återupptas  igen på sommartid. Vi har 30 bäddar.