TÄVLINGAR SOM AVSLUTATS

taevling-3.jpg

Rätt svar på föremålstävlingen var ELDSTÅL (tändstål).

Man använde det för att skapa gnistor. Det användes med ett stycke flinta och en bit fnöske för att göra upp eld.

Grattis till Agne Säterberg, Nordingrå, som lämnat in rätt svar och vinner en entrébiljett till valfritt evenemang på Borgsjö Hembygdsgård under sommaren 2016.

Föremålstävlingen gör uppehåll och återkommer i höst.

taevlingsbild1.jpg taevlingsbild2.jpg

Lösningen: Det var ett sockerskrin(låda). Inuti finns en "kniv" som användes att hacka toppsocker i mindre bitar.

Först rätt dragna svar var inlämnat av Birgit Molin i Ånge.

tavlingsbild.jpg

Lösningen: Jästkrans var en krans som lades i ölkaret vid ölbryggning eller i degkaret vid bakning. Efter färdig jäsning togs jästkransen upp och fick torka och förvarades på ett kallt, torrt ställe. Jästkultur blev därmed kvarsittande i jästkransens håligheter och kunde brukas vid nästa bak eller bryggning.

Vi har inte fått några rätta svar. Kanske var det för svårt?

Tillbaka till startsidan

Copyright © Borgsjö Hembygdsgård. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: onsdag 22 november 2017.