Alla torsdagskvällar är fordonshistoriska kvällar

då alla med hjärta för mekanik, motorkultur, cyklar mopeder, motorcyklar, bilar, lastbilar, traktorer och gud vet allt träffas för att umgås, fika och beskåda de fordon med mera som dyker upp.

Spontanträffar som skiftar identitet var torsdag. Träffa likasinnade under enkla former och ta en god fika tillsammans.

Bensin i Blodet-kväll 2017

bensiniblodet.jpg

Julmarknad 2016

Julmarknaden på Hembygdsgården skedde i år den 4:e december mellan kl 12:00 - 15:00.

Julmarknad.jpg

Midsommarfirade 2014

Traditionellt midsommarfirande med midsommarstång, dans och lekar. Nils-Erik Persson spelade på sitt dragspelet och Sommarorkestern gjorde ett framträdande. Mycket folk hade samlats i det något kalla sommarvädret.
Alla föremål och samlingar visas upp.

midsommar_2014.jpg

Hemvändardagen 2013

Hembygdsföreningen tog tillfället i akt att visa upp sig på Hemvändardagen 2013 som hölls på Ånge Camping. Här fanns en hel del information om vår hembygd att ta del av. Det gjordes även reklam för sommarens program på Hembygdsgården.

På biden nedan ses Ingalill och Ulla-Britt som bemannade marknadsståndet.

hemvandardagen2013.jpg

Släktforskardagarna i Gävle 25-26 augusti 2012

Borgsjö Hembygdsförening har haft en monter på Släktforskardagarna i Gävle. Montern bemannades av Ingalill Fhanér och Ingmari Ångström.

Syftet med deltagandet var:

Att tillgängliggöra material som producerats av kommunens kulturarvsprojekt

Att sälja material till släktforskarna, främst från Borgsjö

Att informera om projektet och hembygdsföreningarna, främst Borgsjö

Att informera om hembygdsrådets tidning HembYgden

De dvd-skivorna som tagit fram och som fanns till försäljning var:

Borgsjöbygden 1, 1960-1975 o 2001-2006

Borgsjöbygden 2, 1976-2000

Borgsjö befolkning 1930

Namnregister till kyrkböckerna Borgsjö-Haverö-Torp

Gårdar 1940 talet med register Borgsjö-Haverö-Torp

Sockenstämmoprotokoll m.m. Borgsjö-Haverö-Torp

Haverö-material 1, SA Paléns ägarlängder m.m.

Rekonstruktion Borgsjö kyrkböcker 1

Byskiva för Magdbyn

Många skivor hade producerats och visades upp för släktforskare. Intresset var stort och försäljningen gick bra. Flera skrev upp sin e-postadress och ville ha fortlöpande information.

En informationsfolder hade tagits fram i flera hundra exemplar delades ut till intresserade. Allt infomaterial som vi fått av kommunen blev utdelat.

Vi informerade även om HembYgden. En kartong med gamla nummer jämte säljbrev

delades ut till intresserade som härstammar från Västernorrland.

Intresserad av material från Borgsjö Hembygdsförening kontakta ordf. Anders Mannqvist, tfn 0690-12458 eller arkivansvarig karl-ingvar.angstrom@telia.com.

Ingalill Fhanér och Ingmari Ångström

Ingalill Fhanér och Ingmari Ångström.

INVIGNING AV KROGSKYLT.

På allhelgonadagen 2011 så invigdes en kopia av den gamla krogskylten på Hembygdsgården. IngaLill Fhanér var den som tagit initiativet till detta på en snickarkurs i Ånge. Sen har hon anlitat  Lars-Erik Helmersson att måla av originalet och sin son Mats att avbilda texten. Slutligen har Hans Östman tillverkat upphängningen.
Hans Östman fick den stora äran att avtäcka skapelsen och efter invigningstal och tacktal skålades det i glögg!

krogskylt.jpg

MEDELPADS HEMSLÖJD firar 100 år

Medelpads Hemslöjd har firade sitt 100-årsjubileum 23-24 maj 2009 på Norra Berget med ett dräktseminarium.

Inga-Lill och Florence deltog från Borgsjö Hembygdsförening. De visade en långrock med ståndkrage, dubbla rader med mässingknappar samt en skörtkonstruktion i ryggen. De visade också en kort jacka (kofta) med långa ärmar, mössor, hättor samt Grundsjövästen. Många intresserade kom och tittade på kläderna och fick svar på sina frågor. Det var en mycket lyckad utställning vid detta jubileum.